Datle: malý zázrak s blahodárnými účinky na zdraví. Proč si dát pár kousků každý den?
O datlovnících se říká, že jsou královnami oáz. Jejich plody zase místní považují za „beduínský chléb“ nebo je nazývají „chlebem života“. Stačí totiž sníst pouze dva až tři kousky denně a denní dávka všech potřebných vitamínů a minerálů je zajištěna. Opravdu, datle jsou zdrojem mnoha cenných látek, které podporují fungování organismu. Výhodou je, že jsou dostupné čerstvé nebo sušené v průběhu celého roku. Jaké jsou další výhody tohoto sladkého ovoce?
Skvělá sladká svačinka
Nedostatek energie v průběhu pracovního odpoledne? Většina z nás si zajde do kuchyňky pro šálek kávy a nějakou sladkost, ale stejnou službu mohou udělat datle. Doplní potřebnou energii, protože na sto gramů mají až 320 kcal, ale jedná se o přírodní cukry. Datle jsou rovněž kvalitním zdrojem vlákniny, která napomáhá trávení. Plody datlovníku, který patří mezi nejstarší stromy na světě, protože se pěstovaly už v pravěku, se sklízejí na přelomu srpna a září v obřích trsech. Mezi nejchutnější se považují datle Medjool z Maroka, které jsou běžně dostupné i v naší obchodní síti.
Zdraví skryté v datlích
Datle se mohou konzumovat čerstvé, mají světle hnědé až červené zabarvení, jemně karamelovou nebo medovou chuť. Na našem trhu se jsou k dostání většinou sušené plody, které uhranou tmavě hnědou barvu a příjemnou vůní. A proč ke svačině konzumovat několik datlí každý den? Jsou pokladnicí vitamínů, zejména A, E, K a skupiny B, dále minerálů, jako jsou železo, draslík, vápník, mangan a měď. Kromě toho obsahují pro tělo důležité antioxidanty s protizánětlivými účinky.
Pro lepší trávení i proti ateroskleróze
Vysoký obsah vlákniny usnadňuje trávení a zmírňuje projevy zácpy. Každodenní přísun datlí snižuje riziko vzniku aterosklerózy i srdečních chorob. Datle zabraňují rozvoji onkologických onemocnění, především rakoviny tlustého střeva, k tomu snižují hypertenzi a regulují hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Datle by se měly jíst pravidelně při potížích s játry, taktéž při vysoké stresové zátěži, k tomu zlepšují náladu. Na tyto sladké plody nedají dopustit ani sportovci, pro které jsou zdrojem rychlé energie po intenzivním cvičení.