Mrkvová šťáva: Osvěžující nápoj, který potěší oči, játra i srdce
Mrkev je celoročně dostupná a levná zelenina. Možná proto ji mnozí spotřebitelé bojkotují, přitom se jedná o poklad tuzemského zemědělství. Může se jíst syrová, dušená, vařená i pečená, ale výtečně zachutná i v podobě nápoje. Mrkvová šťáva patří k nejzdravějším vůbec, protože není příliš sladká, ale dodá tělu potřebné vitamíny, minerály a další cenné látky. A co víc, obsažené látky pomáhají chránit zrak. Kromě očí poděkují za sklenici mrkvové šťávy denně také játra a srdce. Mrkev posiluje imunitu a má blahodárný vliv i na pokožku. Proč ji tedy nevyzkoušet v podobě šťávy nebo delikátního smoothie?
Perla z tuzemských skleníků a polí
Zdá se obyčejná, přidává se do vývarů a polévek, slouží jako základ omáček a nechybí ani v zeleninových salátech. Může mít také funkci dekorace, ale mrkev v sobě skrývá mnohem větší potenciál. Zejména je zdrojem cenných vitamínů, kromě vitamínu A obsahuje vitamíny C, E, K a skupiny B, dále minerálů, jako jsou draslík, vápník, hořčík nebo železo. Velká dávka betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A, působí jako omlazující elixír pro pleť, k tomu mají karotenoidy silné protirakovinné a detoxikační účinky. Vitamín C, který je obsažený v mrkvi pomáhá při posílení imunity vašeho těla. Vitamín C dále pomáhá při produkci kolagenu, ten zlepšuje například i hojení při zranění. Mrkev a mrkvová šťáva poskytuje též lutein a zeaxantin, které mají enormní vliv na stav zraku.
Mrkvová šťáva: Pro posílení obranyschopnosti těla
S mrkvovou šťávou se to však nesmí přehánět, odborníci nedoporučují více než dvě sklenice denně, protože hrozí žloutnutí kůže. Už pouhých 250 mililitrů čerstvé šťávy denně ale pomůže posílit imunitu a dodat tělu nezbytné vitamíny a minerály. Obsažené látky působí jako antioxidanty, které likvidují volné radikály v těle a mají významné antioxidační a protirakovinné účinky. Mrkev je také možností, jak levně ochránit oči. Lutein a zeaxantin pomáhají při obnově sítnice a působí preventivně proti degenerativním změnám, ke kterým dochází v souvislosti se stárnutím, k tomu fungují jako štít před škodlivým slunečním zářením.
Pro silné srdce a zdravá játra
Draslík je významnou složkou v mrkvi a hraje důležitou roli v regulaci krevního tlaku. Prospívá také srdci a snižuje riziko vzniku mrtvice nebo jiných kardiovaskulárních onemocnění. Ve 100 gramech dužiny se nachází až 320 mg draslíku, přičemž doporučená denní dávka pro dospělého člověka je přibližně 370 mg. Karotenoidy mají taktéž pozoruhodný vliv na játra, která ochraňují před nealkoholovým ztučněním a před jejich selháním. Navíc pravidelné pití mrkvové šťávy harmonizuje hladinu cukru v krvi. Ovšem diabetici musí volit pouze přírodní šťávu bez přídavku cukru nebo rozmixovat mrkev celou do smoothie a zvýšit poměr vlákniny pomocí jablka a další přidané zeleniny.
Zdroj: https://www.zdravizone.cz/mrkev-slozeni-ucinky-a-hubnuti/