Tipy na rychlé a zdravé snídaně, které vás nadchnou
Zdravé snídaně jsou základ dne. Podle Světové zdravotnické organizace by měla tvořit 20–25 % našeho denního energetického příjmu. Pro organismus je velmi důležitá – a to nejen ve chvíli, kdy vstáváme, ale i po zbytek dne. Přesto že ji každý druhý vynechává, vyhýbat bychom se jí neměli. V článku se můžete inspirovat několika lahodnými recepty, které vám mohou zpříjemnit začátek dne.
Pokud ale preferujete něco lehčího a rychlého, může být kontinentální snídaně ideální volbou. Tento styl snídaně, který zahrnuje například pečivo, kávu a džus, je oblíbený v mnoha hotelech po celém světě. Nicméně, níže uvedené recepty vám nabídnou zdravější a vyváženější alternativy, které si můžete snadno připravit doma.
Dýňové palačinky s čokoládou
Ingredience:
- 1¼ hrnku hladké mouky nebo bezlepkové mouky
- 2½ lžíce erythritolu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 2 šálky mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 šálek dýňového pyré
- ¼ šálku čokoládových pecek
- Kokosový olej
Postup:
Nejprve si smícháme mouku, sladidlo, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Poté vmícháme vejce, mléko, rozpuštěné máslo a citronovou šťávu. Nyní přidáme dýňové pyré a čokoládové pecky. Dobře promícháme a necháme 10 minut odpočívat. Rozehřejeme si pánev, nastříkáme na ni trochu kokosového oleje a můžeme opékat.
Pikantní toast s cottage sýrem a rajčaty
Ingredience:
- Toastový chléb
- Cottage sýr
- Avokádo
- Rajčata
- Čerstvá bazalka
Postup:
Nejdříve si opečeme chleba v topinkovači nebo na nepřilnavé pánvi. Cottage rozmixujeme a natřeme jím chléb. Avokádo a rajčata nakrájíme na plátky, posolíme a položíme na chléb. Nakonec posypeme čerstvou bazalkou.
Ovesná kaše s křupavými jablky a banánem
Ingredience:
- 1 šálek ovesných vloček
- ½ šálku mandlového mléka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce javorového sirupu
- ¼ jablka nakrájeného na tenké plátky
- ½ nakrájeného banánu
- 1 lžíce mandlového másla
- Kokosový olej
- Hnědý cukr
- Skořice
- Dýňová semínka na ozdobu
Postup:
Do menšího hrnce dáme ovesné vločky a přilejeme mandlové mléko. Přidáme javorový sirup a vanilkový extrakt. Vaříme při střední teplotě a necháme vločky nasát mléko. Mezitím si nakrájíme banán a jablko a v míse je smícháme s cukrem a skořicí. Na nepřilnavé pánvi na kokosovém oleji je do zlatova opečeme. Nakonec už můžeme servírovat. V misce na ovesnou kaši položíme vrstvu jablek a banánu, pokapeme mandlovým máslem a posypeme dýňovými semínky.
Užijte si tyto zdravé snídaně jako z hotelu, ale v pohodlí vašeho domova. Přejeme vám dobrou chuť!
Zdroj: Vlastní zkušenost autora